www.walkwalkwalk.nl

Voor wie stapt in de wandelwereld

www.walkwalkwalk.nl

Voor wie stapt in de wandelwereld

Zweden: Utvandrarleden

Land: Zweden
Wandeling: Utvandrarleden
Aantal dagen onderweg: 6
Aantal nachten geslapen: 5
Aantal nachten wildkamperen: 2
Aantal kilometers gelopen: 121,6
Wandeling uitgezet met bordjes: Ja
GPX is hier te vinden. Let op, deze klopt niet helemaal.
Gehele route

Het leek ons leuk om een rondwandeling te maken in Zweden in in onze zoektocht stuitten we tegelijkertijd op dezelfde wandeling. De keuze was daarna snel gemaakt voor deze ronde van zo;n 120 kilometer in het zuiden van Zweden. Los van een korte beschrijving en een gps-route kunnen we niet veel vinden over deze hike. Ooit was er een kaart beschikbaar, maar bij navraag bij de VVV van het nabijgelegen Emmaboda blijkt deze niet meer verkocht te worden. Wel is er een website beschikbaar met de gehele wandelroute.

The Emigrant Trail: Emigranten

Dit gebied in de provincie Småland staat bekend om het vertrek van een aantal bewoners naar de Verenigde Staten, tussen 1850 en 1910. De reden hiervoor was dat het land niet vruchtbaar was en de oogst mislukte. De schrijver Vilhelm Moberg schreef in 1949 hierover het boek Utvandrarna. Deze is in 1971 verfilmd onder de naam The Emigrants. De film werd in 1973 genomineerd voor vijf Oscars, waaronder als ‘Best foreign film’. In datzelfde jaar won de film een Golden Globe. In 2021 is een remake gemaakt, die volgens de reviews helemaal niets toevoegd aan het origineel. Voor ons vertrek hebben we niet de kans gezien de film te bekijken. Inmiddels hebben we het origineel gezien. Een lange, maar mooie film, die een goed beeld geeft van de aanleiding van het vertrek en de reis zelf. Tijdens de route loop je door de dorpen vanwaaruit mensen vertrokken. Het is mogelijk bepaalde gedenkplekken en musea te bezoeken over dit onderwerp. Wij merkten dat het nog wel een gesprekonderwerp is van bewoners en bezoekers. Dat maakt de drempel ook laag om met iemand een gesprekje aan te knopen.


Het startpunt

De route start officieel in Korrö en gaat met de klok mee. Wij besluiten te starten bij Långasjö, een klein plaatsje met een bijna onuitspreekbare naam. We hebben er tijdens de wandeling een sport van gemaakt het goed uit te spreken, maar dat is niet makkelijk! We starten hier omdat dit naar ons idee handig uitkomt met plekken waar je eten kunt kopen, zoals supermarkten en restaturants. Ons idee om Korrö ongeveer in het midden te hebben, zodat we daar uitgebreid kunnen ‘bijtanken’. Ook komt het ons uit om ons meegebrachte eten vroeg in de hike op te eten, zodat we er minder lang mee lopen te sjouwen.

Slaapplaatsen


De route kun je wandelen en fietsen. De fietsroute (aangegeven met rood) is iets anders en langer dan de wandelroute (aangegeven met oranje), zodat je niet met je rijwiel over smalle bospaadjes of lastige stenen paden hoeft. De route is duidelijk ingericht voor mensen die een B&B erbij boeken. Zo loop (of fiets) je van de ene naar de andere slaapplaats met niet teveel bepakking. Wij kiezen er echter voor om te kamperen in onze eigen tent. De route biedt hier en daar een bivakplaats, en af en toe een camping. Echter de onderlinge afstanden zijn soms best groot en tussendoor is het vaak niet goed mogelijk te kamperen, vanwege de ongelijke ondergrond die vaak vol rotsen en stenen zit. De eigenaar van B&B waar we een ijsje kochten vertelde ons dat hij de route ook eens liep, maar dan met een hangmat in plaats van een tent. Op die manier had hij minder last van de ondergrond en kon hij nagenoeg overal in slaap vallen. Ook een idee! Maar wij gaan kamperen. Ons idee is ongeveer 20 kilometer per dag te lopen en dan te slapen op een camping of ergens in het wild. In de onderstaande tekst voeg ik de mogelijke kampeerplaatsen toe (dus niet de b&b’s)

Dag 1 – Van Långasjö naar Yxnanäs

We parkeren onze auto tussen de spaarbank en de bibliotheek van Långasjö en starten in de regen onze wandeling. Al snel wandelen we het bos in. We kronkelen over smalle paadjes en treffen boerderijen, schapen, paarden en koeien. De koeien vinden ons ook heel interessant en rennen massaal spontaan op ons af. Met een beetje lawaai en gezwaai houden wij ze op afstand en bereiken veilig de doorgang van het hek.

Opvallend is dat de route vol staat met de mooiste paddenstoelen en overal zie je zacht groen mos. En als je van frambozen en bosbessen houdt, dan kun je deze op veel plekken bijna oneindig plukken. Heerlijk! En vertragend,

Tijdens een rustpauze ontmoeten we een Zweedse man die de route tegen de klok in doet. Hij is ongeveer op de helft. Gehuld in een poncho vertelt hij dat hij zich af en toe afvraagt waar hij aan begonnen is. Maar, zegt hij, het is heerlijk om er compleet uit te zijn. Mee eens! Later blijkt dat hij in al onze zes wandeldagen de enige wandelaar is die we tegenkomen die ook de hele route loopt.

We vervolgen de route en we zijn blij dat we onderweg een rustplek vinden langs een meer. Het heet Häljanäs badplats en je kunt er ook prima kamperen, alleen dit is te vroeg op onze route. We gaan zitten (en liggen voor een dutje) en de regen stort naar beneden. Wat een geluk dat we hier een dakje hebben! Daarna blijft het nagenoeg droog. Totdat we bijna bij onze bestemming zijn (Djupasjöns naturcamping, net voorbij Yxnanäs). Dan valt het met bakken uit de hemel, Voordat we onze tent opzetten schuilen we in een kleedkamer bij het meer waar we gaan kamperen. Grappig genoeg wordt er tijdens de regen nog in het meer gezwommen. Een bordje geeft aan dat de temperatuur van het water 28 graden Celsius is.

We maken wat eten (je weetwel, zo’n zak Adventure Food) en gaan slapen onder het geluid van de vlonders die de hele nacht tegen elkaar aan bonken. Overigens is dit zo’n campingplek waar iemand ‘s avonds het geld komt innen. Je betaalt er ongeveer 15 euro om te slapen. Over het algemeen staan er campers op het terrein.

Aantal kilometers gewandeld:: 21,6

Mogelijke slaapplaatsen:

  • Er is een bivak tussen Ramaala en Häljanäs badplats. Ik kan deze nergens online terugvinden.
  • Häljanäs badplats (kleedruimte, wc, douche). Zwemmen mogelijk.
  • Djupasjöns naturcamping (hier hebben wij pvernacht). (Kleedruimte, douche (muntje 10 kronen), wc, wastafel, water, afvoer chemisch toilet.

Dag 2 – Van Yxnanäs naar Konga

We pakken onze tent in en vervolgen onze weg die voert langs prachtige meren. Vandaag is het droog en zelfs warm. De wandeling gaat dit stuk ook weer veel over smalle bospaadjes met boomwortels, dennenappels en rotsen. Om ons heen veel mos. We passeren een klein rood hutje en spieken erin. Er staan legen flessen drank en er ligt een tijdschrijft opengeslagen met een blote vrouw, genaamd Anne. Ze is helemaal vergeeld. Het lijkt alsof het hutje al jaren niet meer gebruikt is. Hoe lang geleden zou hier iemand aan zijn gerief gekomen zijn?

Als lunch warmen we bonensoep op bij een meer. Verderop bekijken we even de Klostergrottan, waar zo’n 5000 jaar geleden mensen in hebben gewoond. Een zeldzaamheid in Zweden. Uiteindelijk bereiken we Konga, waar we in een kleine supermarkt (Handlar’n Konga) wat boodschappen halen voor het avondeten. We wijken wat uit van de route om te kunnen slapen op Näsets Naturcamping . We slaan de tent op, springen in het meer en douchen ons in de buitendouche, die aangesloten is op een zonnepaneel. Een luxe: de camping heeft niet alleen toiletten, er is ook een keukentje met een waterkoker. We eten pasta op een van de picknicktafels en kruipen, nadat we de ondergaande zon hebben gezien, die gepaard gaat met een rode lucht, in ons tentje.

Aantal kilometers gewandeld: 21,2

Kampeerplekken:

Dag 3 – Van Konga naar Korrö

Omdat het ‘s nachts onophoudelijk heeft geregend zijn de bospaadjes glad en alle overhangende takken nat. We starten de wandeling om zeven uur ‘s ochtends en zichzaggen door de bossen richting Korrö. We houden het tempo hoog, want we weten dankzij weerapp Yr, onze digitale ontdekking van deze zomer, dat het om 13.00 gaat regenen. Voor die tijd willen we daar aankomen en droog zitten. Ondanks dat we hier en daar de wat makkelijker begaanbare fietsroute van de Utvandrarleden nemen, valt het ons vandaag zwaar.

Met pijn in onze voeten lopen we het laatste stukje door het natuurreservaat van Korrö. We lopen door een tunneltje onder de weg door en daar verschijnt de Fika (Mjölnarens Café), waar we neerploffen en de lekkerste wafels ooit hebben gegeten. Hier lezen we een boek, laten we tussen de buien door de tent drogen en wachten we af tot het restaurant (Restaurang Korrö Hantverksby) opengaat. Daar drinken we bier en eten we zalm. We vragen waar we het best onze tent kunnen opzetten. Dat kan aan de overzijde van de weg. We lopen erheen en vinden een camping . Echter, deze camping (Natuurcamping Villabasta) is sinds 2022 gesloten. We trotseren miljoen muggen en slaan er, brutaal als wij zijn, toch onze tent op. Niemand stuurt ons weg. Er is ook niemand. De volgende dag blijkt dat er een betere plek is om te kamperen als je vanaf de fika direct de weg oversteekt (neem de oprit naar de weg, niet de afrit naar de weg), dan vind je deze gemakkelijk.

Aantal kilometers gewandeld: 20,9

Kampeerplekken:

  • Tjaldersdals / Hikers Sweden Camping. Prachtige plek om te kamperen. Wij hebben er alleen een ijsje gekocht. Hele vriendelijke eigenaar.
  • Hutje met wc in de buurt, ter hoogte van het noordelijkste puntje van meer Hobergsjön. Je kunt bellen met Berit (0762-520462) of Anita (070-3935959) en dan krijg je de code van het cijferslot. (Dit is dus geen kampeerplek, maar een klein hutje.)
  • Wildkamperen, de weg (122) over bij Mjölnarens cafe. Wij hebben wild gekampeerd.

Dag 4 – Van Korrö naar Skruv

Hoewel dag drie onverwacht zwaar was, zijn we door het lange niksen, de fika en het restaurant flink aangesterkt. Het restaurant verzorgt ook vanaf 8 uur ‘s ochtends het ontbijtbuffet voor het naastgelegen hotel, hier vragen we een lunchbox en deze vullen we met broodjes kaas. We maken een praatje met de vriendelijke Rianne die hier werkt en sinds februari vanuit Zeeland naar Zweden is geëmigreerd. Met de box in de tas stappen we verder.

Tot nu toe was de wandeling goed aangegeven. Maar nu worden we meteen verkeerd gestuurd. Althans, dat denken we. We komen namelijk op de autoweg (Varendvagen / 122) uit. We pakken de GPS erbij en zien dat we anders hadden moeten lopen. Maar na tien minuten lopen vanaf de fika (die we weer passeren) stuitten we op een gesloten hek. We besluiten er overheen te klimmen en de weg te vervolgen. Deze gaat over een boerderij die liever geen pottenkijkers wil. Later begrijpen we dat de route is aangepast en dat het wel degelijk de bedoeling was dat we autoweg hadden moeten bewandelen. De megastal heeft het duidelijk gewonnen van de route. De website Naturkartan geeft deze wijziging overigens goed aan.

We lopen langs prachtige dorpjes. Het dorpje Vida steelt mij hart. Bij het eerste huis vragen we de eigenaar wat water en we raken in gesprek. De beste man blijkt ooit in de Kuip geweest te zijn, om te leren hoe je het best een grasmat in een stadion kunt onderhouden. Hij vertelt over zijn zoons en we vragen naar de mooie huizen in het dorp. Hij wijst naar de overkant,. Daar staat en prachtig en statig rood huis. Het is sinds 1920 niet meer bewoond en staat te koop. Binnen is alles nog zoals toen. Het kan niet, maar wat zou het gaaf zijn om daar eens binnen te kijken! Het huis heeft geen riool, geen stroom en geen watervoorziening.

Net voorbij Vida bezoeken we een klein museum en hier besluiten we dat we vandaag meer dan de voorgenomen 20 kilometer gaan lopen om zo de camping bij Skruv te halen. Na 28 kilometer bereiken we deze, slaan onze tent op en eten soep en ons laatste beetje lunch. We raken in gesprek met aardige Nederlanders naast ons, die ons thee en een stroopwafel aanbieden. Ze vertellen dat ze over een maand of tien in Rotterdam komen wonen. Samen kijken we Feyenoord – PSV en spreken af om later nog contact te hebben. De volgende ochtend krijgen we nog een stroopwafel van ze mee 🙂

Aantal kilometers gewandeld: 28,1

Kampeerplekken:

  • Skruvs Fiskeklubb och Camping – water, wifi, een hele goede douche (10 kronen), wc). Kosten ongeveer 15 euro. Je kunt er ook zwemmen.Wij hebben hier geslapen.

Dag 5 – Van Skruv naar meer Löften

In Skruv kopen we lunch voor onderweg. De mevrouw in de supermarkt (Matöppet Skruv) is echt superaardig en doet er alles aan om ons zo goed mogelijk te helpen wanneer we zoeken naar wat extra muggenspray. Haar man (denken we) begint over voetbal, maar is zelf voor een of andere club uit onze hoofdstad. We worden nog een beetje opgehouden door het bakkertje (Bageri och cafe) naast de supermarkt (mmmm lekker) alvorens we weer verdergaan.

Verderop zien we een man lopen. Eerst loopt hij van ons af en later naar ons toe. Schijnbaar is hij foutgelopen. We nemen een afslag en na een poosje horen we hem plotseling achter ons. We raken in gesprek. Het is wel even aanpoten, want deze man heeft geen bepakking en loopt slechts 15 kilometer. de Zweed is 74 en bijna niet bij te houden. We merken dat de bordjes na Skruv niet meer overeen komen met de GPS die we hebben. Het is hier dus goed opletten, want voordat je het weet loop je voor niets een rondje. Zeker als je bouwt op een man die al eerder de weg kwijt was. Met wat gepuzzel en een beetje foutlopen komen we uiteindelijk weer op de route terecht. Bij Moshult nemen we afscheid van hem en slaan even linksaf om te rusten bij een Mobergskolan (schuin tegenover b&b Moshults Vandrarhem), een voormalig schooltje met informatie over Vilhelm Moberg (entree 20 kronen). Je vindt hier ook een beeld van Moberg . Er staan picknicktafels (overdekt) en er zijn wc’s. Dus lekker lux! We slapen wat, lezen een boek uit en kletsen wat met mensen uit de buurt. Die geven hun telefoonnummer, voor het geval dat we ergens knel komen te zitten. Ze halen ons dan graag op. We maken er geen gebruik van.

Ergens bij een groot meer (Löften) zoeken we een kampeerplek om te overnachten. Er zijn weinig mogelijkheden. We zien een mooi weiland en toevallig rijdt de eigenaar langs. We vragen of we een nachtje mogen kamperen en dat vind hij prima. We eten bij een klein meertje (met een nepzwaan) en vallen in slaap in ons tentje.

Aantal kilometers gelopen: 18,4

  • Kampeerplek: je moet er zelf eentje vinden. Hebben wij ook gedaan.
  • Er is ook een shelter, deze vind je wanneer het pad ter hoogte komt van het meer Löften

    Van het meer Löften naar Långasjö

    Het zit er bijna op. We hebben nog zo’n 12 km te gaan naar onze auto, die in Långasjö geparkeerd staat. Die willen we graag bereiken voordat het gaat regenen (de storm Hans komt eraan). We starten vroeg (6.30) en stappen lekker door en bereiken zo droog onze auto. Een mevrouw spreekt ons aan, ze vroeg zich al af waarom die Nederlandse auto er al dagen stond.

    De 121,6 kilometers zitten erop. We drogen onze tent, herpakken de auto en stappen in. Op de voorruit vallen druppels.

    Aantal kilometers gelopen: 11,4

    Kraanvogels

    De eerste dag zien we twee kraanvogels. Als we dichterbij komen, dan vliegen ze met luid gekakel weg. Er gaat daarna geen dag voorbij zonder hetzelfde schouwspel. Het zijn natuurlijk steeds andere kraanvogels, maar wij doen net alsof het dezelfde twee zijn die voor ons uit gaan in de wandeling. Een soort vrienden die ons begeleiden op de wandeling.

    1 thought on “Zweden: Utvandrarleden”

    1. Genoten van het verslag en van de prachtige foto’s. Wat een belevenis!
      Het lijkt me een prachtig land, staat bij ons nog op het lijstje om te bezoeken.
      Voor ons over een paar weken eerst weer naar Noord-Macedonië.

      Reply

    Leave a Comment

    My WordPress