www.walkwalkwalk.nl

Voor wie stapt in de wandelwereld

www.walkwalkwalk.nl

Voor wie stapt in de wandelwereld

Rondje Meijendel

Afstand: ongeveer 16km
Type: rondwandeling

Het is begin oktober en we hebben zin om weer eens een lekkere wandeling te maken. We kiezen voor deze wandeling (de lange versie van 15,5 kilometer) op de website van Zuid-Hollands Landschap, omdat het niet te ver rijden is vanuit Rotterdam en omdat we zin hebben in afwisseling. En dat biedt deze wandeling. Je loopt door de duinen, door het bos, langs randjes Den Haag en over het strand.

In de commentaren op de website las ik al dat de route niet goed staat aangegeven. Maar gelukkig kun je de gps-route downloaden. Nadat ik hem heb geladen op mijn Garmin horloge blijkt dat de route niet goed overkomt. Laden op mijn smartphone ging wel goed. Met de telefoon in de hand (ik gebruik de app GPX Tracker) hebben we de route dus gelopen. Mocht je ook tegen problemen aanlopen, dan kun je het gps-bestandje downloaden die ik heb gemaakt.

De route start in de duinen van Meijendel. Via wat kronkelpaadjes loop je door de Waaldorpse Vlakte, die je misschien kent van de dodenherdenking. Ik was hier ooit eens geweest als klein jongetje. Nu vond ik het interessant om deze plek na al die jaren weer eens te zien. Honderden mensen zijn hier gefusilleerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De klokkentoren zal je herkennen van de dodenherdenking-uitzendingen op televisie. Destijds kroop ik met mijn neefje in allerlei bunkers, maar op één of andere manier heb ik dit keer geen bunkers gezien.

Het stuk hierna is een beetje saai. En sommige stukken wandelen wat onprettig, omdat ook fietsers er gebruik van maken. Je loopt vervolgense langs de plek waar ooit de Hofpleinlijn van Rotterdam naar Scheveningen reed. Het grootste deel is langs een hek, waar aan de andere zijde mensen van de jachtclub hun honden trainen om geschoten wild voor ze op te halen. Want ja, je moet natuurlijk niet teveel lopen als schutter. Het stationnetje aan het einde is grappig om te zien. Dit is ook de plek waar je bij het Oranjehotel komt, een gevangenis waar vele verzetsmensen hun laatste nacht hebben doorgebracht. Zo ook mijn eigen opa, een verzetsstrijder die na de moord op een NSB-er naar Rotterdam Zuid is gebracht om daar voor een vuurpeleton de dood te vinden.

Hier neem je de afslag naar rechts, richting de watertoren. Aan het begin van het pad kun je overigens je waterfles vullen. Bij de watertoren zit een café-restaurantje waar je prima appeltaart kunt eten (dat weet ik uit ervaring) en vanuit daar loop je vrij snel het strand op. Daar zit ook een tentje waar je iets kunt drinken. Voordat we de trap afdalen naar het strand genieten we nog even van het uitzicht: Scheveningen links en Wassenaar rechts. We lopen over het (naakt)strand richting Wassenaar. De route van Zuid-Hollands Landschap biedt zelfs een alternatieve route voor mensen die bang zijn blote mensen te zien. Dat vinden we maar een beetje preuts. Al is het oktober, we zien mensen die de moed hebben nog lekker in de zee te springen.

We eten een meegebrachte boterham in de duinrand, de meeuwen vergezellen ons in de hoop een stukje mee te mogen pikken. Daarna lopen we iets verderop prachtige strand weer af, de duinen in. Ook dit is een mooi stuk. Je loopt ook langs het Vogelbos, een bos dat er aantrekkelijk uitziet. Misschien voor een volgende keer… De route gaat door de Duincampus, een plek met een overload aan kinderen (snel! doorlopen!), weer terug naar de parkeerplaats.

Met name de afwisseling en de historische plekken maakt deze wandeling zeer aangenaam. Ik zou hem zo nog een keer lopen, maar dan wel met een handdoekje in mijn tas voor een frisse duik onderweg.

Leave a Comment

My WordPress