www.walkwalkwalk.nl

Voor wie stapt in de wandelwereld

www.walkwalkwalk.nl

Voor wie stapt in de wandelwereld

De duinen en het strand van Bergen en Bergen aan Zee

Het is oktober en prachtig weer. We zijn een weekendje weg en slapen in een gezellig boerderijtje in de buurt van Alkmaar. We besluiten een mooie wandeling te maken. Niet heel voorbereid rijden we richting Bergen, waar we parkeren op de parkeerplek op de Uilenweg. Vanaf hier staat een aantal wandelingen aangegeven. We kiezen de wandeling van 12 kilometer, niet heel lang, maar we kunnen er altijd nog wat aan vast plakken. We moeten de oranje pijlen volgen. We lopen door een bosrijke omgeving en komen dan bij weilanden uit. Je kunt lekker ver kijken. Een oranje pijl stuurt ons een weiland in. Leuk, denken we. Van de gebaande paden af. In het weiland treffen we een andere pijl. We twijfelen of dit niet de pijl is voor de mensen die de route andersom doen. Waarschijnlijk wel, want we komen geen enkele andere oranje pijl meer tegen.

We besluiten dan maar een beetje op gevoel te wandelen. In ieder geval willen we uitwaaien op het strand, dus met een beetje gokken en Google Maps leiden we onszelf richting Bergen aan Zee. We laten de weilanden achter ons en stappen de duinen weer in (na de oversteek van de Herenweg). Wat een mooie uitzichten! Prachtige bomen, zandvlaktes, begroeing en – het is de tijd van het jaar – paddenstoelen!

In Bergen aan Zee bewonderen we wat mooie huizen en hoe dichter wij bij het strand komen, hoe meer auto’s er geparkeerd staan. We horen ook steeds meer Duits praten. Dan lopen we het strand op. Aan de linkerkant is een soort snackbar, die meteen onze aandacht trekt vanwege de naam. Badabing. Als Soprano’s-fan kan je het bijna niet links laten liggen. Doen we toch, want rechts ernaast (of ten noorden ervan) ligt Noord. Hoewel de bediening opmerkelijk is, drinken we hier de lekkerste iced coffee en smullen van een goede cheesecake en een brownie.

We zien op Google Maps dat we vanaf hier een stuk strand kunnen pakken, tot aan de opgang bij Parnassia. Vanwege het mooie weer zijn er veel wandelaars. We lopen de stijle opgang op en worden vanaf dit hoge punt (wederom) getrakteerd op prachtige uitzichten. Aan de ene kant strand en zee, aan de andere kant de duinen, met mooie heide en zandpaden.

Dan stappen we weer een bosrijker gedeelte in, we genieten van de prachtige bomen en de veelvoud aan paddenstoelen. Dan passeren we nog een prachtige duin, waar ook allerlei fietsers stoppen om dit fenomeen vast te leggen op foto.

Onderweg zijn we overigens steeds borden tegengekomen waarop staat dat je niet zonder duinkaartje de paden mocht bewandelen. Hebben we, zo eigenwijs als we zijn, toch gedaan. Pas aan het einde van de route kwamen we ticketmachines tegen waar je zo’n ticket kunt kopen (voor 2 euro). Dat hebben we natuurlijk netjes gedaan. Tip: bij de parkeerplaats staat zo’n apparaat.

Wat we niet doorhadden, is dat wij een uiteindelijk achtje gelopen hebben. We hadden ongeveer 15,5 kilometer in de benen zitten. Wil je hem ook lopen? Doen! Want het is écht een aanrader. De route heb ik bijgevoegd. En oh ja, als de route een weiland ingaat… niet doen en gewoon de weg vervolgen.

Leave a Comment

My WordPress